Asociatia Familiilor Catolice Asociatia Familiilor Catolice
"Dumnezeu nu este o certitudine care să urce până la realitate, ci o realitate care coboară până la certitudine."
Monseniorul Ghica

Stiri Internationale

Familiile catolice ale Europei incredintate la Fatima ocrotirii Maicii Dommnului

 

In perioada 12 – 13 aprilie 2016 la Fatima (Portugalia) a avut loc sesiunea de primavara a Adunarii Generale FAFCE (Federation of Catholic Associations from Europe). Au participat un numar record de pana acum de 23 reprezentanti din 13 tari ale Europei la acest eveniment gazduit de cea mai noua asociatie membra FAFCE din Portugalia, devenita membru FAFCE din octombrie 2015. Fundacao AJB – A juncao do Bem din Portugalia are ca scop principal stabilirea si dezvoltarea de initiative pentru promovarea si protejarea Familiei, in special prin promovarea de politici familiale.

 

Programul a cuprins Sfanta Liturghie in fiecare zi, celebrata in Capela Aparitiilor Sfintei Fecioare Maria din sanctuarul marian si participari in 3 seri consecutive la procesiunea de seara cu lumanari a Rozariului cu statuia Sfintei Fecioare de la Fatima. Astfel au fost incredintate Maicii Domnului de la Fatima toate familiile prezente, toate familiile din asociatiile reprezentate si toate familiile catolice din Europa.

 

Marti 12 aprilie grupul participantilor a vizitat locul aparitiilor ingerului celor 3 pastori, iar pranzul a fost servit impreuna cu Episcopul locului, PS Antonio Marto, Episcop de Leria si Fatima, Vice-Presedinte al Conferintei Episcopale din Portugalia si delegat COMECE. PS Marto a raspuns intrebarii “ce asteapta Excelenta Sa de la familiile catolice din FAFCE?” ca e multumit sa vada munca si marturia data de membrii FAFCE. In plus, si-ar dori o munca culturala de sustinere a unei mentalitati si culturi familiale, pentru ca principala sa ingrijorare in Portugalia este ca tinerii nu se mai casatoresc, nici religios, dar nici civil. Excelenta Sa considera ca Fatima este un loc de pelerinaj si pentru ne-catolici, avand un mesaj pentru lumea intreaga la convertire, rugaciune si sacrificii pentru pacatosi. O punte intre Est si Vest. In 2015 Fatima a fost vizitata de aprox 6,5 milioane de pelerini, din care aprox 75% au fost portughezi.

 

La intrebarea “Care este mesajul Bisericii din ultimii ani catre familii, avand in vedere cele 2 sinoduri pentru familie din 2014 si 2015, catehezele pentru familii, Amoris Laetitia etc)?” PS Antonio a spus participantilor ca Biserica propune o schimbare a atitudinii catre si despre Familie, care este fragila.

 

Agenda de lucru pentru cele 2 zile a cuprins 16 puncte, printre care s-a discutat despre schimbarea statutului acestei Federatii in 2 problematici si confirmarea comitetului de conducere FAFCE pe urmatorii 3 ani (2016 – 2019) – cu Romania reprezentata in acest comitet.

 

Rapoartele de activitate ale FAFCE din perioada octombrie 2015 – martie 2016 au aratat ca cei 2 angajati FAFCE de la Bruxelles fac o treaba foarte buna in slujba familiei, la nivel european. Cateva exemple:

 

- buletinele de stiri saptamanale FAFCE sunt trimise la 70 de adrese in toata Europa cu o rata de deschidere de 26%, in timp ce emailurile trimise catre 724 europarlamentari (din totalul de 751) cu recomandarile de vot au o rata de deschidere de 63% si sunt europarlamentari care intreaba cand vor primi recomandarile FAFCE. Asta se intampla pentru ca europarlamentarii fac doar maxim 20% munca lor si restul trebuie sa voteze ce propun altii, ori ei nu au suficient timp pentru documentarea necesara.

 

- Maria Hildingsson, Secretarul Executiv FAFCE, a intocmit 2 rapoarte excelente despre “Casatorie si Familie – evolutiile culturale si legislative actuale din Europa” si “Promovarea “SRHR” – Sexual and Reproductive Health and Rights si a “drepturilor LGBT” in Europa si prin fondurile Uniuniii Europene si a Consiliului Europei”. Am aflat astfel cu stupoare ca grupul cel mai mare de lucru din Parlamentul European in prezent din cele 28 de grupuri existente este Intregrupul LGBT care numara 150 membri, in timp ce echipa LGBT din Bruxelles numara 10 persoane si astfel se explica anumite lucruri care se intampla in Europa in ultimii 5 ani.

 

A fost aprobata strategia FAFCE pentru perioada 2016 – 2019, care isi propune avand drept camp de actiune agenda ONU post 2015, directivele UE de non discriminare si politicile familiale si despre casatorie urmatoarele 5 directii strategice:

 

  1. Reteaua politica – largirea contactelor si imbunatatirea relationarii cu reprezentantii institutiilor europene

  2. Familiile – constientizarea rolului familiilor de a participa la deciziile politice la nivel european

  3. Alertarea statelor membre – constientizarea factorilor de decizie politica a evolutiei curente a Europei si responsabilitatea acestora din viziunea noastra crestina

  4. Noi membri – atragerea altor asociatii de familii din alte tari pentru a ne ajuta si sustine reciproc

  5. Instrumente de management – raportarea periodica a rezultatelor pentru a stabili pasii urmatori

 

Bugetul FAFCE pe 2015 a aratat un deficit de aprox 18 000 Euro si a fost impresionanta mobilizarea participantilor, care a recuperat aprox 10 000 Euro prin eforturi suplimentare. A fost evidentiata nevoia finantarii FAFCE in urmatorii ani din resurse stabile, de tipul IMM-urilor din Europa, pentru ca familiile si Biserica au resurse limitate, iar ONG-urile se confrunta peste tot cu dificultati de finantare.

 

Documentul lansat in Romania pe 31 martie 2016 intitulat “50 de propuneri de masuri de Politici familiale pentru Romania” a fost considerat de participanti extrem de interesant si util si Polonia de exemplu a cerut cat mai multe detalii pentru a face si ei propuneri similare in Polonia.

 

Intalnirea a avut pe langa momentele oficiale de discutii si dezbateri si perioade de intalniri personale. Astfel am descoperit ca printre participanti a fost un cuplu din Irlanda, care aveau 8 copii si 21 de nepoti si se plangeau ca Family Solidarity, asociatia lor, are din ce in ce mai putini membri, fata de 3 000 de membri acum 10 ani. Reprezentantul Portugaliei, spunea ca are 5 copii si ca datorita a 2 preoti deosebiti din Lisabona au inceput si ei (el impreuna cu sotia sa) sa participe la Sfanta Liturghie zilnic in ultimii 2 ani.

 

Despre programele de pregatire pentru casatorie am aflat ca in Austria se facea inainte intr-o singura zi timp de 3 ore, iar azi se face intr-o zi cu 10 ore. In schimb, in Polonia exista un fel de curs national care se face timp de 10 seri a cate 3 ore fiecare. Daca in Polonia cursurile de pregatire se fac de preoti si familii, in Austria se fac de catre preoti si familii sau femei nemaritate uneori. Interesant este ca in prezent, dupa cele 2 Sinoduri ale epsicopilor despre Familie, cardinalul Schonbrun de Viena a cerut Conferintei Episcopale din Austria sa schimbe programul de pregatire pentru casatorie prin marirea numarului de ore si implicarea familiilor active.

 

Urmatoarele 2 intalniri ale bordului FAFCE vor fi la Bruxelles, pe 18-19 octombrie 2016 si in 2017 a fost propusa 14 – 15 mai la Roma pentru a sarbatori cei 20 de ani de existenta in audienta la Sfantul Parinte Papa Francisc.

 

 

 

A consemnat

 

Cornel Barbut, Vice-Presedinte al Asociatiei Familiilor Catolice “Vladimir Ghika” si Trezorier FAFCE

Str. Gral. Henri M. Berthelot 19
sector 1, 010164 Bucureşti
Tel: 021 405 6262
Copyright © 2015 Asociatia Familiilor Catolice - Web design and programming
Română English