Asociatia Familiilor Catolice Asociatia Familiilor Catolice
"înălţimile nu sunt atât de cutreierate ca pieţele publice. Cu cât urci mai sus, cu atât ai mai puţini tovarăşi de drum."
Monseniorul Ghica

Proiecte Starea familiilor - Romania / Cehia

Un proiect international care a fost realizat in 2015 la initiativa Centrului National pentru Familii din Brno (Cehia) cu finantare de la Renovabis din Germania. Tema proiectului este legata de starea familiilor noastre contemporane, prioritatile acestora si impactul politicilor familiale asupra lor.

Realizare filme despre situatia familiilor

Primul film prezinta Fericirile si Valorile din familiile de azi - o vedere din afara familiei:

https://www.youtube.com/watch?v=TWv9NYlXNj4

Al doilea film ilustreaza aceleasi lucruri din interiorul unei familii: Viata unei familii (A Family Life).

https://www.youtube.com/watch?v=QtpETAa1eq0

 

Intalnire internationala la Bucuresti 6 Nov 2015

 

Vineri 6 noiembrie 2015 a avut loc la Institutul Teologic Sfanta Tereza din Bucuresti conferinta internationala "Politicile familiale in Romania si Cehia - sprijin pentru familii" organizata de Asociatia Familiilor Catolice “Vladimir Ghika” impreuna cu Narodni Centrum pro Rodinu (Centrul National pentru Familii) din Brno, Cehia, in cadrul unui proiect comun international.

 

Aproximativ 35 de participanti din sectorul ne-guvernamental au petrecut un timp bogat impreuna cu vorbitorii invitati: episcopul Cornel Damian - responsabil cu pastoratia familiei in Romania desemnat de Conferinta Episcopala din Romania, dl deputat Radu Zlati, membru al comisiei de educatie din Camera Deputatilor si membru PNL, dna Claudia Boghicevici, membru PNL, fost ministru al Familiei pentru 3 luni, Bogdan Stanciu de la Pro Vita filiala Bucuresti, Alina Duduciuc - sociolog si un grup de 8 persoane de la Centrul National pentru Familii din Brno, Cehia.

 

Este foarte important, mai ales in aceste vremuri, ca parlamentarii sa vina la evenimente in alte spatii decat in Parlamentul Romaniei si sa stim/descoperim ca exista si parlamentari crestini pe care putem conta.

 

Printre prezentari si discutii, am consemnat cateva idei:

 

"Politicianul este un animal foarte sperios. Este nevoie de a face o presiune constanta asupra politicienilor pentru a face binele." (dl deputat Radu Zlati)

 

"Statul nu guverneaza, ci ajuta familiile sa se auto-sustina - asta ar fi viziunea liberala in opinia dlui Bogdan Stanciu."

 

Doamna Boghicevici este preocupata de ajutorarea familiilor active din Romania, enumerand 4 din ultimele propuneri legislative: tichete after-school, dublarea alocatiei, servicii alternative si laptele matern si altele 2 in lucru: legea mestesugarilor si legea impotriva pornografiei - reluare.

 

Doamna Boghicevici venise la conferinta de la Parlamentul tinerilor, de unde a retinut o idee importanta: tinerii vor sa fie implicati in viata zilnica si nu doar la nevoie.

 

O doamna participanta de la Asociatia Iubiti copiii din Campina a spus ca lucreaza la o propunere de lege pentru valorizarea mamelor si aprecierea muncii unei mame in societate.

 

Parintele Wilhelm Danca, rector al Institutului gazda, a propus ca sa fie pusa inima si nu capul in fruntea politicilor familiale si familia sa devina subiect de drept public, nu individul cum este in prezent.

 

Bogdan Stanciu a prezentat rezultatele unei consultari publice cu 100 respondenti despre Familie intre aspiratii si realitati, in urma careia au fost stranse o serie de propuneri concrete de politici familiale in Romania. In plus, s-a vorbit despre initiative cetateneasca demarata pentru modificarea art. 48 din Constitutie privind definitia familiei ca uniunea dintre un barbat si o femeie, asa cum este actualmente in Codul Civil.

 

Blanka din Cehia remarca in studiul comparativ realizat intre Cehia si Romania pe marginea chestionarului privind stilul de viata al familiilor contemporane ca a fost impresionata de 2 diferente majore intre cele 2 tari: in Cehia nu exista asociatii de familii ca Asociatia Familiilor Catolice “Vladimir Ghika”, fiind o tara cu foarte multi atei si ca familiile din Romania petrec mult timp impreuna la cumparaturi J.

 

Petra din Cehia a spus la un moment dat, din experienta lor de peste 22 ani de lucru cu familiile, ca cel mai important lucru si cel mai mare impact il are sustinerea familiei la nivel de jos (comuna, oras) si apoi la nivel national.

 

In concluzie, reprezentantul Asociatiei Familiilor Catolice a adresat un apel pentru a sustine in mod concret familia, ca celula fundamentala a societatii.

 

  • Pentru familii: implicare in grupuri de familii si a face auzita vocea pentru a ne spune ce fel de sprijin dorim pentru familiile noastre + semnarea pentru modificarea Constitutiei (art. 48)

  • Pentru societate: sprijinirea familiilor prin elaborarea unui set coerent de politici familiale la nivel de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si a Persoanelor Varstnice, care sa inceapa in 2016 cu un sondaj reprezentativ si relevant la nivel national, pe 1000 de familii, privind starea Familiei din Romania.

  • Pentru Legislativ: crearea unui grup formal de lucru in Parlamentul Romaniei pe tema familiei si a vietii.

Evenimentul a fost difuzat pe TVR 1, la emisiunea Universul credintei, iar inregistrarea reportajului poate fi urmarita la:

https://www.youtube.com/watch?v=8Z7hgy75OpI

 

Intalnire internationala la Brno 11 Sept 2015

Pe 11 septembrie 2015 un grup de 15 persoane din Asociatia Familiilor Catolice "Vladimir Ghika" a participat la un schimb de experienta foarte util cu grupuri de familii catolice din Cehia. La eveniment au participat aprox 30 persoane.

Grupul nostru a ramas impresionat de Family Point-urile create in Cehia, pe care am inteles ca ei le-au preluat ca idee din Austria si ar fi in curs de implementare si in Slovacia. Noi am venit acasa de la Brno hotarati sa realizam primul Family Point in Bucuresti, ca proiect pilot cat de rapid posibil.

Realizare brosuri cu prezentarea rezultatelor in romana si ceha

Brosura in limba engleza poate fi citita pe urmatorul link:

http://www.rodiny.cz/images/soubory/Broz_Ren_EN.pdf

 

Analiza raspunsurilor din chestionarele completate in romana

Analiza raspunsurilor la cele 30 de intrebari este anexata.

Completare chestionar cu 30 intrebari

Pana la 10 mai 2015

Chestionar stil de viata

Str. Gral. Henri M. Berthelot 19
sector 1, 010164 Bucureşti
Tel: 021 405 6262
Copyright © 2015 Asociatia Familiilor Catolice - Web design and programming
Română English