Studii, statistici, analize despre familie
Cheia unei căsnicii de succes: să spui `mulţumesc`, de Jeanna Bryner, LiveScience
O relaţie reuşită depinde nu doar de modul în care partenerii îşi împart treburile casnice, ci şi de modul în care aceştia îşi exprimă recunoştinţa.
Un studiu recent, arată de ce un partener se blocheaza deseori, facând anumite activităţi casnice, în timp ce perechea se uită liniştită în loc să strângă măcar rufele sau să vadă când s-a strâns prea mult gunoi. Cercetarea arată că un truc pentru armonia cuplului constă într-un simplu „mulţumesc".
Munci dezastruoase
Muncile casnice sunt importante ca şi banii şi se situează după sex, când vine vorba de neplăcerile casnice.
„Împărţirea activităţilor casnice este probabil una dintre cele mai frecvente cauze de conflict în cupluri", a declarat Benjamin Caldwell de la Universitatea Alliant International din California, care nu a fost implicat în studiu.
Într-un studiu din 2007 despre valorile mondiale realizat de Centrul de Cercetare „Pew" se arată că împărţirea treburilor casnice sunt situate pe locul trei, după fidelitate şi o relaţie sexuală fericită, pe o listă a lucrurilor care fac o căsătorie să funcţioneze.
Dar estimările conservatoare, spun cercetătorii, indică faptul că femeile îşi asumă partea cea mai consistentă (cam două treimi din treburile casei).
Cum se desfăşoară treburile
Câteva rezultate preliminare ale noului studiu, se bazează atât pe grupuri ţintă de studenţi, pe interviuri cu cupluri căsătorite cât şi pe rezultatele studiului. Pentru sesiunile prioritare, cercetătorii au împărţit un total de 33 de studenţi (absolvenţi) în cinci grupuri şi i-a filmat în timp ce discutau probleme despre treburile casnice.
Când au fost întrebaţi despre obligaţiile legate de muncile casnice pe care le făceau când erau copii, „femeile şi-au amintit că ele aveau mai multe activităţi decât fraţii lor", afirmă co-cercetătoarea Jess Alberts de la Universitatea Statului Arizona, Şcoala de Comunicare Interumană „Hugh Downs". „Bărbaţii şi-au amintit că munca era distribuită în mod egal".
Numeroase studii mai vechi arată, de asemenea, „că ceea ce este perceput la bărbaţi ca fiind echitabil, de obicei nu este aşa", susţine Caldwell de la revista „LiveScience". „Chiar şi în cuplurile care percep faptul că îşi distribuie egal activităţile casnice, de obicei femeile, fac mai mult decât bărbaţii".
Nici studenţii nu întrevăd un viitor mai strălucit. „O mulţime de fete din grupurile-ţintă, au discutat despre faptul că îşi doresc o împărţire echitabilă a activităţilor, dar anticipează că nu vor proceda la fel după căsătorie", susţine cercetătoarea Angela Trethewey, de la Şcoala „Hugh Downs".
Această perspectivă a unui viitor disproporţionat şi-ar putea avea originea în dezechilibrul activităţilor casnice observat în casa părintească.
„Fără nicio excepţie, ei au dezvăluit că mamele lor făceau toate activităţile casnice, chiar şi dacă lucrau program integral; taţii făceau, de regulă, muncile din afara casei", afirmă Albert.
Împărţirea activităţilor
Chiar dacă unul ori altul dintre parteneri îşi asumă, de exemplu, spălatul vaselor, lucrul acesta se bazează pe limita lui de accesibilitate a dezordinii (prin faptul că persoana este ordonată).
De exemplu, dacă pe Ted îl deranjează imediat faptul că gunoiul se apropie de marginea pubelei, Jenny se mobilizează doar atunci când acesta dă pe dinafară; atunci Ted, îşi va asuma obligaţia de a duce gunoiul.
De-a lungul timpului, persoana care duce la bun sfârşit o activitate va deveni expertă, iar persoana cealaltă va vedea acel lucru ca pe al lui. Mai mult, nici un „mulţumesc" sau altă expresie de mulţumire, nu va exista, deoarece acea persoană îşi va face doar datoria ei.
Un simplu „mulţumesc"
Albert şi Trethewey au întrebat subiecţii, atât studenţii (colegi de cameră) cât şi partenerii căsătoriţi, dacă apreciază activităţile depuse de cei cu care convieţuiesc. Mulţi dintre ei sunt mulţumiţi, dar nu au mărturisit aceste sentimente partenerilor, pe motiv că aceştia, deja ştiu acest lucru.
Rezultatele arată, de asemenea, că indivizii se simt apreciaţi de parteneri, nu au resentimente în privinţa inechităţii activităţilor casnice şi sunt mai satisfăcuţi de relaţia lor decât alţi participanţi la studiu.
„Unul dintre lucrurile care pot distruge o relaţie, este faptul când se adună mici resentimente care cresc cu timpul", spune Caldwell. Şi chiar o mică expresie a mulţumirii poate constitui o diferenţă semnificativă (o mică expresie a mulţumirii contează).
Stabilirea unui echilibru
Găsirea unei modalităţi de a echilibra limitele obligaţiilor casnice este destul de dificilă, spun oamenii de ştiinţă, în relaţiile actuale în care ambii parteneri tind să lucreze în afara casei, adesea, timp de mai multe ore. Soţii şi soţiile care îşi petrec toată ziua la muncă sunt extenuaţi când ajung acasă, iar treburile casnice sunt ultimul lucru pe care ar dori să îl facă.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că unele mici activităţi pot conduce la creşterea fidelităţii şi mulţumirii în căsnicie.
Pentru persoanele care îşi asumă cea mai mare parte a treburilor casnice cercetătorii sugerează câteva strategii:
• Evită în mod repetat să îndeplineşti o sarcină pe care nu doreşti să ţi-o asumi;
• Comunică-i partenerului când vrei să facă ceva, decât să aştepţi de la el să observe; de exemplu, teancul mare de rufe;
• Exprimă-ţi aprecierea pentru un lucru făcut de partener, chiar dacă acel lucru nu îndeplineşte standardele aşteptate de tine.
Pentru persoanele care fac partea cea mai mică din treburi se sugerează:
• Fă o treabă înainte ca aceasta să devină necesară;
• Fă-ţi un program pentru anumite treburi;
• Adu-ţi aminte de un lucru pe care partenerul tău îl face şi pentru care să îţi exprimi recunoştinţa
Pentru ambii parteneri:
• Ambii parteneri pot să-şi facă o listă de sarcini, apoi să schimbe listele (şi sarcinile) pentru o săptămână sau o lună, pentru a înţelege mai bine contribuţia partenerului;
• Trebuie înţeles că fiecare partener are alt etalon pentru treburile casnice, deci trebuie să te adresezi celuilalt cu calm şi fără acuzaţii.
Sursa: www.livescience.ro
Traducere: Carmen Elena Ivan